Är mina intäkter från husbils- och husvagnsuthyrning skattepliktiga?

Ändrad den Tors, 15 feb. vid 3:11 E.M.

De hyresintäkter du erhåller som fordonsägare räknas som skattepliktiga kapitalinkomster. Viktigt att notera är att du kan göra avdrag på skatten när det gäller kostnader som hör ihop med uthyrningen. För husbilar har Skatteverket idag fastställt ett avdrag för slitage på 9 kr per mil, om inte en högre kostnad kan påvisas.

Det finns även avdrag för tilläggsförsäkringar och andra merkostnader som har med uthyrningen att göra. Dessa gäller inte för en vanlig husbilsförsäkring, tvätt, skatter, service, parkeringsplats eller liknande.

Du kan kalkylera skatten genom att räkna ut dina hyresintäkter minus giltiga avdrag, och sedan beräkna skatten på överskottet som idag utgör 30%. Om du har funderingar kring uthyrning av husbilar och husvagnar och skatter rekommenderar vi dig att läsa mer på följande länk från Skatteverkets hemsida.

Skatteverkets sida om uthyrning av tillgångar
Om du bedriver näringsverksamhet och är momspliktig behöver du utställa kvitto till kund på det belopp du tjänat och där specificera moms.